Medya Çalışmalarında Medyumu İncelemek İçin Yeni Bir Yöntem: Medya Arkeolojisi
Kasım 24, 2024SİNEMADA KOLEKTİF İMZA,KOLEKTİF FAYDA.
“Biz bu filmi birlikte yaptık”
Evet birlikte yaptık ve bunu siz de biliyorsunuz. Ön ve arka jeneriklerimizde bu filme her kim emek ve katkı vermişse, desteklemişse adı soyadı ve görevi eksiksiz yazmıyor mu?
Dünyadaki hangi ürün tüm emekçilerinin adlarını belirtir ki?
Sinema kolektif üretim alanımızdır. Her bireyin katkısı çok değerlidir. Film bittikten sonra da jeneriklerinde tüm çalışanlar deşifre edildiğinden; topyekûn sahip çıkılan, gurur duyulan bir eser haline dönüşür.
Kısaca hatırlayalım:
Film bilindiği üzere üç aşamada üretimini tamamlar. Ön hazırlık (pre production), çekim (production), çekim sonrası (post production). Çekimleri tamamlanan film tüm çalışanlarının imzasıyla (jenerik) neredeyse bir asır sürecek ticari yolculuğuna çıkar.
Bir filmin oluşabilmesi için öncelikle özgün bir hikâye sonrasında senaryo yazılması gerekir. Yapımına karar verilen filmin senaryosu bir yönetmenin maharetli ellerine teslim edilir ve süreç başlar.
Yapım ekipleri yapımcı tarafından, her şey başlamadan önce kurulur. Her şey bitene kadar da filmden sorumludurlar. “Yapımcı kurduğu setten belli olur” diyerek “aslan yattığı yerden belli olur” deyimine gönderme yapabiliriz.
Set öncesinden başlayıp filmin vizyon sürecine kadar çalışan ekiplerin tüm ihtiyaçlarını hazır etmek, yapım ekiplerinin sorumluluğundadır. Güvenlikten sağlığa, iaşeden ibateye, teknik ihtiyaçlardan günlük ihtiyaçlara kadar her şeyin önceden düşünülmesi yapım ekiplerinin asli görevidir. Özetle “zor bir meslek olan filmciliği kolaylaştırmak için çaba sarf etmek,yapım ekiplerinin varoluş nedenidir” desek yanlış olmaz.
Peki ya sonra ne olur?
Film biter herkes bir başka filmde görüşmek üzere vedalaşır. O ana kadar kolektif düzeni kurmak ve yürütmekle sorumlu olan yapım ekiplerinin görevi biter mi? Elbette ki bitmez. Hele yapımcının görevi hiç bitmez. Artık onca emek, onca yaratıcılık, onca umut artık yapımcıya emanettir. Yapımcı filmin ticari dolaşımı ile birlikte yaratıcılarının mali ve manevi haklarını da korumak ve gözetmekle yükümlüdür. İşte FİLMYAP tam da bu noktada misyon üstleniyor.
FİLMYAP bu alanda nasıl bir misyon üstleniyor?
“Telif Hakkı” olarak bilinen yaratıcının sahipliği diğer tüm fikir ve sanat eserlerinde olduğu gibi sinemada da yaşamsal önem taşımaktadır. Bern anlaşmasına imza atmış olan ülkemizde FSEK (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) yürürlüktedir. Amerika ve Avrupa başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede telif hakları büyük ölçüde sorun olmaktan çıkarken ülkemizde sinema alanında bu süreç hala tartışma aşamasındadır.
İktisadi değer taşıyan, fikrî emek ürünlerini koruyan, Fikrî Mülkiyet Hukuku kapsamındaki Telif Hakları ve Sınai Mülkiyet Hakları kanunlarının eser ve buluş sahiplerince bilinmesini sağlamak amacıyla her türlü propaganda ve bilgilendirme organizasyonları yapmak, gerektiğinde danışmanlık yapmak, hak ihlalleri tespit edildiğinde müdahil sıfatıyla mahkemelere katılıp görüş vermek; TBMM ve kamu kuruluşlarınca yapılması öngörülen, Fikrî Mülkiyet Hukuku ve ilgili alanlarda mevzuat değişikliklerinde, yasa tasarısı komisyonlarına görüş bildirmek, komisyon toplantılarına katılım sağlamak, kanun koyucuya elinden gelen her türlü desteği vermek FİLMYAP için vazgeçilmez bir mücadele alanıdır.
FİLMYAP; Film Yapımcısı, Görsel Efekt ve Animasyon Filmi Yapımcısı, Film Müzikleri Yapımcısı, TV Yapımcısı/Yayıncısı, Reklam Filmleri Yapımcısı, Belgesel Film Yapımcısı, Tiyatro ve Sahne Sanatları Yapımcısı, Müzik Klipleri Yapımcısı, Radyo Programcısı, Afiş-Poster-Fotoğraf Yapımcısı, Sosyal Medya İçerik Yayıncısı, Dijital Sanatlar Yapımcısı, Dijital Oyun Yapımcısı, Yardımcı Yapımcı, Yapım Danışmanı, Uygulayıcı Yapımcı, Sorumlu Yapımcı, Ortak Yapımcı, Yapım Tasarımcısı, VFX Süpervizörü, Prodüksiyon Amiri, Lokasyon Sorumlusu, Birim Müdürü, Yapım Koordinatörü, Yapım Sonrası Sorumlusu, Film Dağıtımcısı, Sinema Salonu İşletmecisi, Film Gala Organizatörü, Film Basın Danışmanı, Film ve İçerik Satış Pazarlama Uzmanı, Dijital Platform Yönetim Ekipleri, Cast Direktörleri, Seslendirme-Dublaj Yapımcıları ve Yönetmenleri ve bağlı bağlantılı işlerde çalışan kişilerin kapsayıcı, birleştirici üst çatısı olmak yolunda faaliyet göstermektedir.
Sinema-televizyon ve bağlı sektörlerin tüm yasal ihtiyaçlarının giderilmesi, ülke olarak dünya sinemasında söz ve hak sahibi olmak amacıyla ülkemizde önce Sinema Yasası hazırlanıp yürürlüğe girmesi hemen ardından ise Sinema Bakanlığı kurulabilmesi için çalışmalar yapmak FİLMYAP’ın asli görevi kutsal mücadele alanıdır.
Zira her aşamasında yaratıcı katkıların yaygın ve etkin kullanıldığı ve tam bir kolektivizm örneği olan benzersiz sektörümüz hak ettiği mutluluğa ulaşmalıdır. Mutluluğa ulaşmanın ilk kuralı adil yaşam, adil paylaşımdır. Hak sahiplerinin hakları korunduğu müddetçe teşvik gören yaratıcılık had safhaya çıkarak tüm ekosisteme yüksek başarı ve yüksek ekonomik fayda sağlar.
Kaldı ki ülkemizde ihracat şampiyonu olan sektörümüzün dünya devi olmasına engel olan başlıca konu hak kaybıdır. Hak kayıpları giderildiği an itibarıyla ekosistemin tüm bileşenleri şahlanacaktır. Bunun için diyoruz ki FİLMYAP çatısı altında birleşelim.
Hadi gelin, toplanalım…
Biz kavga için değil birlikte mücadele etmek için buradayız. Hiçbir kişi, kurum, meslek, STK ile çelişki içinde değiliz. Tam tersine ortak ihtiyaçlarımızın çatı temsilcisi olmak üzere karşınızdayız.
FİLMYAP sayesinde bilgiye ve deneyime hızlı erişiminin sağlanması, bu alanda faaliyet gösteren tüm ekosistemin dinamik bir iş birliği içinde çalışabilmesinin sağlanması, FİLMYAPüyelerinin birbirleriyle iletişim ve iş birliğini arttırıcı faaliyetlerde bulunmasının sağlanması suretiyle Türkiye sinema-televizyon sektöründeki yükselme hızına istikrar getirerek ilerlemenin en üst düzeye kavuşmasına çaba göstermek, gelişen dünyanın küreselatılımlarında ve mevcut kulvarlarda güçlü ve favori yarışmacı olmak, gerektiğinde sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği çerçevesinde ülkemizin kulvar dışı kalmasını önleyicigirişimlerde bulunmak, sinema-televizyon endüstrisinin geliştirilmesi için araştırmalaryapmak, bu doğrultuda eğitim kurumları ve pazar araştırması kuruluşlarıyla ortak çalışmalaryürütmek, çalışkanlığı ve girişimciliğiyle bilinen ülkemizin sinema-televizyon alanında da dünyada lider konuma gelmesi için her türlü çabayı sarf etmek, ülkemizde sinema-televizyon alanlarında faaliyet gösteren tüm birey ve toplulukları desteklemek için eğitim alanları, tasarım ve yaratım merkezleri oluşturmak, hızlı bilgi erişimi sağlamak, sinema sektörünün nitelik ve nicelik olarak gelişimini sağlamak, bu amaçla üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, diğer sivil toplum örgütleriyle ortak etkinlikler yapmak, küresel atılım ve açılımları takip ederek ekosistemimizin küresel pazarlardaki rekabet gücünü arttırmakmisyonuyla sektörümüzün en büyük sivil toplum kuruluşu olabilmemiz için tüm paydaşlarımızı derneğimize davet ediyoruz.
FİLMYAP Film ve Görsel Efekt Yapımcıları Derneği
5. Dönem Yönetim Kurulu