FİLMYAP Üyesi Olmak
Kasım 17, 2024UNDP Projesi
Kasım 18, 2024Üyelerimize Mektup
ÜYELERİMİZE MEKTUP
Değerli arkadaşlarımız.
Bildiğiniz üzere 25.03.2024 tarihinde yapılan genel kurulumuz sonrasında oy birliği ile kabul edilen yeni tüzüğümüze uygun adaptasyonlar yapmak zamanımızı aldı. Örneğin derneğimizin yeni adının bankalara, vergi dairelerine çeşitli kurum, kişi ve kuruluşlara tanıtılması, akreditasyonlar, yeni üyelerimizin kabulü, sosyal medya ve internet hesaplarımızın değiştirilmesi ve bunun gibi yüklü işlerimizi hafifletelim de sizlerle yeni dönemdeki ilk haberleşmemizi öyle yapalım istedik.
06.01.2012 tarihinde Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği (TESİYAPDER) adıyla kurulmuş olan derneğimiz, 25.03.2024 tarihinde Film ve Görsel Efekt Yapımcıları Derneği (FİLMYAP) adını aldı. Son genel kurulumuzda oy birliğiyle kabul edilen yeni tüzüğümüz https://filmyap.org/tuzuk/ linkinde mevcuttur. Detaylıca okumanızı ısrarla tavsiye ederiz. Zira “sektörümüzün en büyük sivil toplum kuruluşu olmak için” gereken tüm yasal mevzuat ve işleyiş tüzüğümüze eklendi, onaylandı ve artık yürürlükte. Eski tüzüğümüz; doğası gereği üyelikleri sınırlamışken, bu defa neredeyse tüm sektörümüzü kapsayıcı ve birleştirici olabilmek için bazı minik sınırlar dışında üye olmayı kolaylaştırdı.
Artık derneğimize yalnızca Sinema Filmi ve Televizyon Filmi Yapımcıları değil;
Sinema Filmi Yapımcısı, Görsel Efekt ve Animasyon Filmi Yapımcısı, Film Müzikleri Yapımcısı, TV Program Yapımcısı/Yayıncısı, Reklam Filmleri Yapımcısı, Belgesel Film Yapımcısı, Tiyatro ve Sahne Sanatları Yapımcısı, Müzik Klipleri Yapımcısı, Radyo Programcısı, Afiş-Poster-Fotoğraf Yapımcısı, Sosyal Medya İçerik Yayıncısı, Dijital Sanatlar Yapımcısı, Dijital Oyun Yapımcısı, Yardımcı Yapımcı, Yapım Danışmanı, Uygulayıcı Yapımcı, Sorumlu Yapımcı, Ortak Yapımcı, Yapım Tasarımcısı, VFX Süpervizörü, Prodüksiyon Amiri, Lokasyon Sorumlusu, Birim Müdürü, Yapım Koordinatörü, Yapım Sonrası Sorumlusu, Film Dağıtımcısı, Sinema Salonu İşletmecisi, Film Gala Organizatörü, Film Basın Danışmanı, Film ve İçerik Satış Pazarlama Uzmanı, Dijital Platform Yönetim Ekipleri, Cast Direktörleri, Seslendirme-Dublaj Yapımcıları ve yönetmenleri üye olabilecektir. Bu sayede sektörümüzün hatırı sayılır bölümünün üye olmasını kolaylaştırırken en büyük sivil toplum kuruluşu olmanın da yolunu açtık.
Peki neden bu kadar geniş bir kitle örgütü olmaya kara verdik?
Sektörümüz son 10 yılda önemli sıçramalarla sivil toplum bilincine kavuşmaya başladı. Başta telif hakları olmak üzere çalışma koşulları, sosyal haklar, ücret artışları gibi temel sorunları giderebilmek için mesleki dayanışma çabaları görünür hale geldi. Elbette tüm bu çabaların çeşitli olumlu sonuçları olduğu kadar bazı mesleki çatışmalara yol açtığı da görülüyor. Burada sizlerin de çok iyi bildiği çatışmalardan söz etmeyeceğiz. Bizim odaklandığımız nokta; sektörümüzün topyekûn hakkettiği hedeflere ulaşmasına çalışmaktır. Bu nedenledir ki amacımız; tüm sivil toplum kuruluşlarımıza aynı mesafede olmak, hedefi birlikte görmek ve ona ulaşmak için en büyük güç haline dönüşmektir.
En büyük güç kavramı neye ve kime karşı sorusunu içinde barındırmaktadır. Ülkemizde diğer gelişmiş ülkelerden farklı olarak sektörümüz; Kültür ve Turizm Bakanlığı içindeki bir Genel Müdürlük seviyesinde temsil edilmektedir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) isimli genel bir yasa dışında sektörümüzün yararlanacağı kapsamlı bir yasa bulunmamakta, hak arayışlarımızı Türk Ticaret Kanunu, Medeni Hukuk, Ceza Hukuku gibi her vatandaşın temel haklarını kapsayan genel hukuk çerçevesinde bulmaya çalışmaktayız. Oysaki tüm dünyada yaratıcı endüstrilerin başat oyuncusu, vazgeçilmezi olarak kabul gören bu alana; kendine has yasa gerekmektedir. Turizm kendi başına bizlerden ayrı dinamikler taşırken, Geleneksel Kültür ve Sanat; gelişmeye değil, korunmaya ihtiyaç duyan bir alandır. Sektörümüz ise; tüm ekosistemleri etkileyen ilerici yapısıyla, dünyanın ve insanlığın gelişimine öncülük eden bilime dahi, öngörüleriyle katkı sağlayan yaratıcı bir yapıdır. Dolayısıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı sektörümüze yeterli olamamaktadır. Sektörümüz ve yaratıcı endüstriler ekosistemi kendi dinamiklerine uygun bir bakanlığa kavuşmalıdır.
FİLMYAP; sektörümüzün öncelikli ihtiyacının “Sinema Yasası” çıkartılması olduğunu düşünmektedir. Kendine uygun kanunlarla korunan bir sektöre sahip olmamız halinde; gelişen dünyanın küresel atılımlarında ve mevcut kulvarlarda güçlü̈ ve favori yarışmacı olabiliriz. Böylelikle yetişmiş bireylere, üstün yaratıcılıklara ve dev bütçelere erişimimiz kolaylaşacaktır. Nihai amacımız ise ülkemizde siyasi erkten etkilenmeyen, tamamen sektör dinamikleri ile yürütülen bir Bakanlık; “Sinema Bakanlığı” kurulmasıdır.
Yolumuzun uzun olduğunu biliyoruz ancak her aşamasının iyi planlanması, başta üyelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın tam desteğinin alınmasıyla verimli geçeceğini ve artı değerler biriktirerek ilerleyeceğimizden eminiz.
FİLMYAP olarak tüm bu yolculuğun yol haritasını çizmek için “MANİFESTO” taslak çalışmalarımıza başladık. Mümkün olan en kısa zamanda taslağımızı önce üyelerimizle paylaşarak FİLMYAP yönünden nihai metnine kavuşmak, sonrasında FİLMYAP liderliğinde, tüm sektör bileşenlerimizle birlikte; “TÜRK SİNEMASI MANİFESTO ÇALIŞTAYI” sürecine geçmeyi arzu ediyoruz. Bu konuyu ilerleyen zamanlarda sizlerle detaylarıyla paylaşıp bilgilendireceğiz.
Değerli arkadaşlarımız.
Bu genel bilgilendirme metnimizin sonrasında Projelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. Ayşe Erol; sizlere yürütmekte olduğumuz projelerimiz hakkında geniş bilgi içeren notlarını paylaşacak. Genel Sekreterimiz Erdoğan Erdoğdu; derneğimizin resmi işleri hakkında bilgilendirme notlarını paylaşacak. Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Aylin Birmeç Kozan; derneğimizin mali konuları hakkında bilgilendirme notlarını paylaşacak. Derneğimiz Görsel Efekt alanında bireysel katılıma açık bir dernek olduğundan Görsel Efekt Süpervizörü ve Yapımcısı Derneğimiz Başkan Yardımcısı Serkan Semiz; bu alandaki acil planlarımız hakkında bilgilendirme notlarını paylaşacak. Tabii ki Üye İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kuru Üyemiz Renan Bilek; ilk geniş üye toplantımızı yapacağımız yeri ve tarihi duyuracak.
İnternet sitemiz henüz yapım aşamasında; https://filmyap.org Sitemizde şimdilik tüzüğümüz, üyelik başvurusu alanı, sosyal medya hesaplarımızın linkleri ve banka hesap numaramız mevcut. Sizlerden öncelikli talebimiz; tüzüğümüzü okumanız ve yeni üye kazanımlarımız için destek olmanızdır.
Bitirmeden önce birkaç bilgi daha vermek istiyoruz. Müellifi FİLMYAP olan, UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema genel Müdürlüğü ortaklığıyla yukarıda bahsettiğimiz hedeflerimizin ilk adımları olarak belirtebileceğimiz Avrupa Birliği Projesi hazırlayarak ön başvurusunu tamamladık. NETFLIX ile prensipte ortak eğitim programı üzerine anlaştık. Pek yakında imza altına alınacağını düşünüyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı ile prensip toplantısı yaparak, sinema ve bileşenlerinin özel eğitim programlarına alınması için proje geliştirme çalışmalarına başladık.
Bu teaser haberlerimizden sonra yeniden görüşene dek “hoşça kalın” diyor şimdiden katacağınız değerler için FİLMYAP adına teşekkür ediyoruz.
FİLMYAP 5.Dönem Yönetim Kurulu